Wat is Stichting AED De Kwakel? - Stichting AED De Kwakel

Ga naar de inhoud
 

Wat is Stichting AED De Kwakel?

In 2011 heeft een aantal burgers het initiatief genomen om de overlevingskans van inwoners van De Kwakel te vergroten in geval van een reanimatie melding.
Dit is bereikt door het opzetten van zes-minuten-zones binnen De Kwakel. Binnen deze zones wordt indien nodig, door daartoe opgeleide burgerhulpverleners een reanimatie opgestart. Bij een dergelijke reanimatie kan gebruikt worden gemaakt van een automatische externe defibrillator (AED). Hiertoe zijn verschillende AED’s in De Kwakel opgehangen.
Deze zes-minuten-zones zijn heel belangrijk. De jarenlange bezuinigingen in de gezondheidszorg heeft ook zijn invloed gehad op de ambulancedienstverlening. Het aantal ambulances is afgenomen, terwijl de vraag door de vergrijzing misschien juist wel toeneemt.  Daarnaast is de drukte op de weg ook alleen maar toegenomen.  Dit alles betekent dat de aanrijtijden steeds langer worden en de door de overheid gehanteerde regel van maximaal 12 minuten, vaak al niet gehaald kan worden.
De grootste krapte bestaat in de avond en nacht. Voor de regio Amsterdam-Amstelland (Aalsmeer, Amstelveen, De Kwakel, Kudelstaart, Nes aan de Amstel, Ouderkerk, Uithoorn)  staat er dan maar één ambulance paraat.
De hulpdiensten dienen dus binnen 12 minuten aanwezig te zijn. Echter, de kans om een reanimatie te doen slagen is dat er binnen 6 minuten gestart wordt. Na deze 6 minuten is de kans dat het slachtoffer ernstige schade oploopt of overlijd vele malen groter.  
Een groot aantal vrijwilligers heeft zich gelukkig bereid getoond oproepbaar te zijn, om zodoende wel binnen 6 minuten te kunnen starten. Stichting AED De kwakel is partner van HartslagNu  
Terug naar de inhoud